W dniu 25 marca wypada dzień niepodległości Grecji, a Grecy jako wielbiciele jedzenia przyrządzają w tym dniu tradycyjne danie jakim jest – smażony dorsz z puree czosnkowym (gr. μπακαλιάρος σκορδαλιά). Ponieważ nie możesz teraz przyjechać do Grecji, żeby to danie spróbować, poniżej zamieszczam łatwy przepis do samodzielnego przygotowania w domu. Dzięki temu poczujesz się jak w przepięknej Helladzie.
Zapraszam do gotowania!
SKŁADNIKI
Do dorsza:
1,5 kg solonego dorsza (filety)
Olej (najlepiej oliwkowy) do smażenia
Mąka uniwersalna
Do panierki:
140 g mąki uniwersalnej
170 g mąki kukurydzianej
2 łyżki oleju
Sól i pieprz do smaku
Woda
Do puree czosnkowego:
600 g ziemniaków
3-4 ząbki czosnku
Ocet
Olej
Sól i pieprz do smaku
PRZEPIS
Panierka:
-do miski wrzucamy wszystkie składniki i dobrze mieszamy; jeśli jest za gęsta dolewamy wodę
-wstawiamy do lodówki na 60 minut
Dorsz:
-podgrzewamy olej na patelni (żeby olej nie opryskał całej kuchni przy smażeniu, rozłożylam gazety wokól kuchenki)
-filety ryby zanurzamy w mące, a następnie w gotowej panierce tak, aby cały filet był pokryty panierką
-smażymy rybę na na rozgrzanym oleju po obu stronach, aż uzyska złoty kolor
-wyciągamy rybę, rozkładamy na ręczniku papierowym, aby osuszyć z nadmiaru oleju
Puree czosnkowy:
-obieramy ziemniaki, gotujemy; po ugotowaniu ugniatamy
-roztapiamy ząbki czosnku
-wrzucamy do miski wszystkie składniki i dobrze mieszamy
Rybę podawać z puree czosnkowym jak na zdjęciu. Można polać sokiem z cytryny dla smaku.
Smacznego!
Czy chcecie więcej przepisów kuchni greckiej na blogu? Dajcie znać w komentarzu!
Grecja to mój dom. Mimo, że urodziłam się w Polsce, to wychowałam się w Atenach i nie wyobrażam sobie innego miejsca do życia. Jest to piękne miasto, które skrywa wiele uroczych zakątków i tajemnic nie wszystkim znanych, a którymi chętnie się z Wami podzielę.
[…] Tego samego dnia co wypada Święto Niepodległości, wypada również święto kościelne Zwiastowania Pańskiego. Jest to jeden z dni, w których można odejść od Wielkiego Postu i zjeść rybę. Tradycyjnie tego dnia je się smażonego dorsza z puree czosnkowym. Jeszcze w czasach kwarantanny opublikowałam na blogu przepis na jego zrobienie, który możecie przeczytać tutaj. […]