W dniu 25 marca wypada dzień niepodległości Grecji, a Grecy jako wielbiciele jedzenia przyrządzają w tym dniu tradycyjne danie jakim jest  – smażony dorsz z puree czosnkowym (gr. μπακαλιάρος σκορδαλιά). Ponieważ nie możesz teraz przyjechać do Grecji, żeby to danie spróbować, poniżej zamieszczam łatwy przepis do samodzielnego przygotowania w domu. Dzięki temu poczujesz się jak w przepięknej Helladzie.

Zapraszam do gotowania!

dorsz z sosem czosnkowym
Tak wyszedł mój dorsz, podany z ziemniakami i gotowanymi buraczkami

SKŁADNIKI

Do dorsza:

1,5 kg solonego dorsza (filety)

Olej (najlepiej oliwkowy) do smażenia

Mąka uniwersalna

 

Do panierki:

140 g mąki uniwersalnej

170 g mąki kukurydzianej

2 łyżki oleju

Sól i pieprz do smaku

Woda

 

Do puree czosnkowego:

600 g ziemniaków

3-4 ząbki czosnku

Ocet

Olej 

Sól i pieprz do smaku

 

PRZEPIS 

Panierka

-do miski wrzucamy wszystkie składniki i dobrze mieszamy; jeśli jest za gęsta dolewamy wodę

-wstawiamy do lodówki na 60 minut

panierka dorsz

Dorsz

-podgrzewamy olej na patelni (żeby olej nie opryskał całej kuchni przy smażeniu, rozłożylam gazety wokól kuchenki)

-filety ryby zanurzamy w mące, a następnie w gotowej panierce tak, aby cały filet był pokryty panierką

dorsz panierka

-smażymy rybę na na rozgrzanym oleju po obu stronach, aż uzyska złoty kolor

smażenie dorsza
Ja zagrzałam olej w małym garnku

-wyciągamy rybę, rozkładamy na ręczniku papierowym, aby osuszyć z nadmiaru oleju 

smażony dorsz

Puree czosnkowy:

-obieramy ziemniaki, gotujemy; po ugotowaniu ugniatamy

-roztapiamy ząbki czosnku

-wrzucamy do miski wszystkie składniki i dobrze mieszamy

 

Rybę podawać z puree czosnkowym jak na zdjęciu. Można polać sokiem z cytryny dla smaku.

mpakaliaros

Smacznego!

 

Czy chcecie więcej przepisów kuchni greckiej na blogu? Dajcie znać w komentarzu!



Zainteresują cię również

1 komentarz

  1. […] Tego samego dnia co wypada Święto Niepodległości, wypada również święto kościelne Zwiastowania Pańskiego. Jest to jeden z dni, w których można odejść od Wielkiego Postu i zjeść rybę. Tradycyjnie tego dnia je się smażonego dorsza z puree czosnkowym. Jeszcze w czasach kwarantanny opublikowałam na blogu przepis na jego zrobienie, który możecie przeczytać tutaj. […]

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

error: Tekst chroniony prawem autorskim. © 2019 Pod Akropolem