Jedz jak Grek: kulinarny spacer ulicami Aten

Kuchnia grecka to nie tylko musaka, tzatziki i sałatka grecka. Spacerując po stolicy Grecji, warto podejrzeć, co jedzą Grecy i gdzie kupują lokalne produkty. W dzisiejszym wpisie zabieramy Was na pełen smaków spacer po Atenach.

Grecki obwarzanek koulouraki

Grecy nie jedzą śniadania w domu. Z samego rana zazwyczaj piją kawę i palą papierosa, ale zjeść też coś muszą. Najczęściej będzie to bardzo lekki posiłek typu obwarzanek w sezamie zwany koulouraki.

Budki z tym przysmakiem można spotkać niemal na każdym większym placu, przy metrze i ogólnie tam, gdzie rano jest najwięcej ludzi. Większość tych stoisk zaopatrywana jest z jednej piekarni o nazwie To koulouri tou Psirri, w której wypieka się ok. 7000 obwarzanków dziennie.

Jeśli będziecie spacerować po dzielnicy Psyrri, zajrzyjcie do tej małej piekarni, w której kupicie świeże obwarzanki posypane sezamem albo innymi ziarenkami, np. słonecznikiem, pestkami dyni, makiem.

koulouraki ateny ermou

koulouraki ateny

Szybkie śniadania na słono lub słodko

Aby szybko zabić głód z rana lub w ciągu dnia, można skusić się na greckie ciasto zwane pita, które wyrabia się z ciasta filo lub w stylu ciasta francuskiego. Pita ma przeróżne nadzienia: ser (feta, kaseri, kefalotiri), szpinak, kurczak, zielenina, mięso mielone. W zależności od nadzienia ma więc różne nazwy: tiropita (z serem), spanakopita (ze szpinakiem), kotopita (z kurczakiem) itd.

spanakopita ateny

Na słodko natomiast ciasto wypełnione jest kremem i posypane cynamonem. Nazywa się bougatsa i pochodzi z Salonik. Zarówno słodkie, jak i słone wyroby kupicie w każdej piekarni, ale warto wybrać się do miejsc, które są znane głównie z tych dań. Bougatsadiko na placu Psirri znane jest z wyśmienitej bougatsy, bo rodem z Salonik. Drugie miejsce to Creme Royale, nazywany świątynią bougatsy.

bougatsadiko psirri ateny

Greckie pączki – loukoumades

Pozostajemy w temacie słodkości i przenosimy się do najstarszej cukierni w centrum Aten – Krinos (ul. Aiolou 87). Od 1923 roku wyrabia tradycyjne greckie pączki „loukoumades” polane miodem i posypane cynamonem oraz inne pyszności z Azji Mniejszej. W starożytności zwycięzcy Igrzysk Olimpijskich wraz z wiankiem z liści laurowych otrzymywali właśnie pączki (które wtedy miały kształt monet).

Innym, bardziej nowoczesnym lokalem serwującym pączki jest Lukumades, gdzie można spróbować pączków polanych różnymi syropami, posypanych migdałami czy wypełnionych nadzieniem o różnych smakach.

Do pączka obowiązkowo napijcie się tradycyjnej greckiej kawy (ellinikos kafes).

greckie pączki ateny

loukoumades ateny

Targ mięsny i rybny

Po tych wszystkich słodkościach nadszedł czas na obiad. Aby kupić świeże mięso lub ryby, przejdźmy się na Centralny Targ Aten, czyli Varvakios Agora. Poczujecie tam smak i aromat prawdziwych Aten. Głośne nawoływania, intensywne zapachy, mięso wiszące na hakach i sympatyczni sprzedawcy, którzy podpowiedzą jaką potrawę ugotować z danego mięsa czy ryby – wszystko to sprawia, że miejsce to ma niepowtarzalną atmosferę.

Jeśli nie przeszkadza Wam specyficzny zapach tego miejsca, usiądźcie w jednej z wielu knajpek umieszczonych w bocznych przejściach. Zjecie w nich tradycyjne potrawy przygotowane ze świeżych składników prosto ze stoiska.

varvakios agora mięso ateny

varvakios agora ryby ateny

centralny targ aten

Targ owocowo-warzywny

Po drugiej stronie ulicy znajduje się targ z owocami i warzywami. Kupicie tam wszystko, czego tylko dusza zapragnie: sezonowe owoce, warzywa, orzechy, oliwki, jaja, przyprawy, zioła, sery i wędliny.

oliwki ateny

targ owocowo-warzywny ateny

Przyprawy z całego świata

Ulica Evripidou, obok targu, jest mekką przypraw. Znajdziecie tam zarówno greckie, jak i orientalne przyprawy. Najbardziej znanym sklepem jest Bahar, do którego zawsze jest duża kolejka. Po tym go poznacie. Zaopatrzycie się w nim w przyprawy używane w kuchni greckiej, np.  suszone oregano, szafran, cynamon, anyż, a także dowiecie do czego je dodawać i jak stosować. 

przyprawy ateny

Grecki street food

Zanim zakończymy wędrówkę po smakach Aten, proponuję spróbować lokalnego przysmaku znanego na całym świecie – souvlaki. Składa się z okrągłego placka pita, do którego wkłada się mięso gyro, pomidora, cebulę, tzatziki i frytki. Jest to najprostsze i najpopularniejsze danie, który kupimy na każdym rogu. Nie polecamy konkretnego miejsca, gdzie go zjecie, bo tak naprawdę na souvlaki nie można źle trafić. W każdym miejscu jest tak samo pyszne!

souvlaki ateny

Powyższa lista to dopiero wstęp do bogactwa smaków, jakie oferuje Grecja. Jeszcze wiele można dopisać. Napisz w komentarzu, jakie greckie potrawy lubisz najbardziej?

8 komentarzy

  1. Ja lubie prawie wszystkie potrawy Greckie .Najbardziej jednak owoce morza,np.Krewtki z patelni z feta.Glifo ta dachtila mu.

    1. Owoce morza też są jedną z moich ulubionych potraw. Grecy przyrządzają je na wszystkie sposoby: gotowane, smażone, pieczone, w sosie itd. Pychota!

  2. Souvlaki, smażone bakłażany, kalmary , piwo Mythos, gemista, sałatka grecka , tzatziki, moussaska, pastitsio i obowiązkowo Retcina mniammmmmmm

  3. Wczoraj wróciliśmy z Aten. Zdarzyło nam się mieszkać w szemranej okolicy placu Omonia, ale dzięki temu przez przypadek trafiliśmy na targ rybny. Dla mnie klimat bajka! Niestety spieszyliśmy się zwiedzać muzea, więc nie było czasu na posiłek, ale od siebie możemy polecić knajpkę z owocami morza na Glyfadzie (ulica Maragkou 4). Płacisz 14euro i konsumujesz do oporu. U nas opór był po sałatce greckiej, sezonowej, buraczkach, kalmarach x2, sardynkach z grila x2 (niebo w gębie), mulach, dorszu x 2, anchoisach 🙂 Wszystko zalane trzema karafkami wina 🙂 Teraz kilka dni głodówki w ramach pokuty.

  4. Jestesmy wlasnie w Atenach! Dziekujemy za wiele przydatnych info!:) Polecasz jakies konkretne miejsce na obiad z owocami morza?:)

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.