Kuchnia grecka to nie tylko musaka, tzatziki i sałatka grecka. Spacerując po stolicy Grecji, warto podejrzeć, co jedzą Grecy i gdzie kupują lokalne produkty. W dzisiejszym wpisie zabieram Cię na pełen smaków spacer po Atenach.

SPACERY PO ATENACH

Grecki obwarzanek koulouraki

Grecy nie jedzą śniadania w domu. Z samego rana zazwyczaj piją kawę i palą papierosa, ale zjeść też coś muszą. Najczęściej będzie to bardzo lekki posiłek typu obwarzanek w sezamie zwany koulouraki.

Budki z tym przysmakiem można spotkać niemal na każdym większym placu, przy metrze i ogólnie tam, gdzie rano jest najwięcej ludzi. Większość tych stoisk zaopatrywana jest z jednej piekarni o nazwie To koulouri tou Psirri, w której wypieka się ok. 7000 obwarzanków dziennie.

Jeśli będziesz spacerować po dzielnicy Psyrri, zajrzyj do tej małej piekarni, w której kupisz świeże obwarzanki posypane sezamem albo innymi ziarenkami, np. słonecznikiem, pestkami dyni, makiem.

koulouraki ateny ermou

koulouraki ateny

Szybkie śniadania na słono lub słodko

Aby szybko zabić głód z rana lub w ciągu dnia, można skusić się na greckie ciasto zwane pita, które wyrabia się z ciasta filo lub w stylu ciasta francuskiego. Pita ma przeróżne nadzienia: ser (feta, kaseri, kefalotiri), szpinak, kurczak, zielenina, mięso mielone. W zależności od nadzienia ma więc różne nazwy: tiropita (z serem), spanakopita (ze szpinakiem), kotopita (z kurczakiem) itd.

spanakopita ateny

Na słodko natomiast ciasto wypełnione jest kremem waniliowym i posypane cukrem pudrem  oraz cynamonem. Nazywa się bougatsa i pochodzi z Salonik. Zarówno słodkie, jak i słone wyroby kupicie w każdej piekarni, ale warto wybrać się do miejsc, które są znane głównie z tych dań. Bougatsadiko na placu Psyrri znane jest z wyśmienitej bougatsy, bo rodem z Salonik. Drugie miejsce to Creme Royale, nazywane świątynią bougatsy.

mpougatsa ateny

Greckie pączki – loukoumades

Pozostajemy w temacie słodkości i przenosimy się do najstarszej cukierni w centrum Aten – Krinos (ul. Aiolou 87). Od 1923 roku wyrabia tradycyjne greckie pączki „loukoumades” polane miodem i posypane cynamonem oraz inne pyszności z Azji Mniejszej. W starożytności zwycięzcy Igrzysk Olimpijskich wraz z wiankiem z liści laurowych otrzymywali właśnie pączki (które wtedy miały kształt monet).

Innym, bardziej nowoczesnym lokalem serwującym pączki jest Lukumades, gdzie można spróbować pączków polanych różnymi syropami, posypanych migdałami czy wypełnionych nadzieniem o różnych smakach.

Do pączka obowiązkowo napij się tradycyjnej greckiej kawy (ellinikos kafes).

loukoumades ateny

loukoumades ateny

Targ mięsny i rybny

Po tych wszystkich słodkościach nadszedł czas na obiad. Aby kupić świeże mięso lub ryby, przejdź się na Centralny Targ Aten, czyli Varvakios Agora. Poczujesz tam smak i aromat prawdziwych Aten. Głośne nawoływania, intensywne zapachy, mięso wiszące na hakach i sympatyczni sprzedawcy, którzy podpowiedzą jaką potrawę ugotować z danego mięsa czy ryby – wszystko to sprawia, że miejsce to ma niepowtarzalną atmosferę.

Jeśli nie przeszkadza ci specyficzny zapach tego miejsca, usiądź w jednej z wielu knajpek umieszczonych w bocznych przejściach. Zjesz tam tradycyjne potrawy przygotowane ze świeżych składników prosto ze stoiska.

targ mięsny

targ rybny

varvakios agora ateny

Targ owocowo-warzywny

Po drugiej stronie ulicy znajduje się targ z owocami i warzywami. Kupisz tam wszystko, czego tylko dusza zapragnie: sezonowe owoce, warzywa, orzechy, oliwki, jaja, przyprawy, zioła, sery i wędliny.

oliwki ateny

targ owocowo-warzywny ateny

Przyprawy z całego świata

Ulica Evripidou, obok targu, jest mekką przypraw. Znajdziesz tam zarówno greckie, jak i orientalne przyprawy. Najbardziej znanym sklepem jest Bahar, do którego zawsze jest duża kolejka. Po tym go poznasz. Zaopatrzysz się w nim w przyprawy używane w kuchni greckiej, np.  suszone oregano, szafran, cynamon, anyż, a także dowiesz do czego je dodawać i jak stosować. 

przyprawy ateny

Grecki street food

Zanim zakończymy wędrówkę po smakach Aten, proponuję spróbować lokalnego przysmaku znanego na całym świecie – souwlaki. Składa się z okrągłego placka pita, do którego wkłada się mięso gyro, pomidora, cebulę, tzatziki i frytki. Jest to najprostsze i najpopularniejsze danie, które można kupić prawie na każdym rogu. Nie polecam konkretnego miejsca, gdzie go zjecie, bo tak naprawdę na souwlaki nie można źle trafić. W każdym miejscu jest tak samo pyszne!

souvlaki ateny

Powyższa lista to dopiero wstęp do bogactwa smaków, jakie oferuje Grecja. Jeszcze wiele można dopisać. Napisz w komentarzu, jakie greckie potrawy lubisz najbardziej?



Zainteresują cię również

20 komentarzy

  1. Czy osoba „bezglutenowa” znajdzie coś dobrego do jedzenia dla siebie?
    Planujemy z Wami spacer na początku kwietnia.
    Pozdrawiamy

    1. Witam! Tak, jest dużo opcji bezglutenowych, mogę też zaproponować miejsce na pyszne śniadanie bezglutenowe!
      Pozdrawiam,
      Asia

  2. Jestesmy wlasnie w Atenach! Dziekujemy za wiele przydatnych info!:) Polecasz jakies konkretne miejsce na obiad z owocami morza?:)

    1. Witam! Polecam knajpkę Iperokeanio w Pireusie, natomiast w centrum najświeższe owoce morza znajdziesz w tawernach przy centralnej agorze Varvakios. Pozdrawiam!

  3. Wczoraj wróciliśmy z Aten. Zdarzyło nam się mieszkać w szemranej okolicy placu Omonia, ale dzięki temu przez przypadek trafiliśmy na targ rybny. Dla mnie klimat bajka! Niestety spieszyliśmy się zwiedzać muzea, więc nie było czasu na posiłek, ale od siebie możemy polecić knajpkę z owocami morza na Glyfadzie (ulica Maragkou 4). Płacisz 14euro i konsumujesz do oporu. U nas opór był po sałatce greckiej, sezonowej, buraczkach, kalmarach x2, sardynkach z grila x2 (niebo w gębie), mulach, dorszu x 2, anchoisach 🙂 Wszystko zalane trzema karafkami wina 🙂 Teraz kilka dni głodówki w ramach pokuty.

  4. Souvlaki, smażone bakłażany, kalmary , piwo Mythos, gemista, sałatka grecka , tzatziki, moussaska, pastitsio i obowiązkowo Retcina mniammmmmmm

  5. Ja lubie prawie wszystkie potrawy Greckie .Najbardziej jednak owoce morza,np.Krewtki z patelni z feta.Glifo ta dachtila mu.

    1. Owoce morza też są jedną z moich ulubionych potraw. Grecy przyrządzają je na wszystkie sposoby: gotowane, smażone, pieczone, w sosie itd. Pychota!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

error: Tekst chroniony prawem autorskim. © 2019 Pod Akropolem