Kuchnia grecka to nie tylko musaka, tzatziki i sałatka grecka. Spacerując po stolicy Grecji, warto podejrzeć, co jedzą Grecy i gdzie kupują lokalne produkty. W dzisiejszym wpisie zabieram cię na pełen smaków spacer po Atenach.
Grecki obwarzanek koulouraki
Grecy nie jedzą śniadania w domu. Z samego rana zazwyczaj piją kawę i palą papierosa, ale zjeść też coś muszą. Najczęściej będzie to bardzo lekki posiłek typu obwarzanek w sezamie zwany koulouraki.
Budki z tym przysmakiem można spotkać niemal na każdym większym placu, przy metrze i ogólnie tam, gdzie rano jest najwięcej ludzi. Większość tych stoisk zaopatrywana jest z jednej piekarni o nazwie To koulouri tou Psirri, w której wypieka się około 7000 obwarzanków dziennie.
Jeśli będziesz spacerować po dzielnicy Psyrri, zajrzyj do tej małej piekarni, w której kupisz świeże obwarzanki posypane sezamem albo innymi ziarnami, np. słonecznikiem, pestkami dyni, makiem.
Szybkie śniadania na słono lub słodko
Aby szybko zabić głód z rana lub w ciągu dnia, możesz skusić się na greckie ciasto zwane pita, które wyrabia się z ciasta filo lub francuskiego. Pita ma przeróżne nadzienia: ser (feta, kaseri, kefalotiri), szpinak, kurczak, zielenina lub mięso mielone. W zależności od nadzienia ma więc różne nazwy: tiropita (z serem), spanakopita (ze szpinakiem), kotopita (z kurczakiem) itd.
Na słodko natomiast ciasto wypełnione jest kremem waniliowym i posypane cukrem pudrem oraz cynamonem. Nazywa się bougatsa i pochodzi z Salonik. Zarówno słodkie, jak i słone wyroby kupisz w każdej piekarni, ale warto wybrać się do miejsc, które są znane głównie z tych dań. Bougatsadiko na placu Psyrri znane jest z wyśmienitej bougatsy, bo rodem z Salonik. Drugie miejsce to Creme Royale, nazywane świątynią bougatsy.
Greckie pączki – loukoumades
Pozostajemy w temacie słodkości i przenosimy się do najstarszej cukierni w centrum Aten – Krinos (ul. Aiolou 87). Od 1923 roku wyrabia tradycyjne greckie pączki loukoumades polane miodem i posypane cynamonem oraz inne pyszności z Azji Mniejszej. W starożytności zwycięzcy Igrzysk Olimpijskich wraz z wiankiem z liści laurowych otrzymywali właśnie pączki (które wtedy miały kształt monet).
Innym, bardziej nowoczesnym lokalem serwującym ten przysmak jest Lukumades, gdzie można spróbować pączków polanych różnymi syropami, posypanych migdałami czy wypełnionych nadzieniem o różnych smakach.
Do pączka obowiązkowo napij się tradycyjnej greckiej kawy (ellinikos kafes).
Targ mięsny i rybny
Po tych wszystkich słodkościach nadszedł czas na obiad. Aby kupić świeże mięso lub ryby, przejdź się na targ ateński, czyli Varvakios Agora. Poczujesz tam smak i aromat prawdziwych Aten. Głośne nawoływania, intensywne zapachy, mięso wiszące na hakach i sympatyczni sprzedawcy, którzy podpowiedzą jaką potrawę ugotować z danego mięsa czy ryby – wszystko to sprawia, że miejsce to ma niepowtarzalną atmosferę.
Jeśli nie przeszkodzi ci specyficzny zapach tego miejsca, usiądź w jednej z wielu knajpek umieszczonych w bocznych przejściach. Zjesz tam tradycyjne potrawy przygotowane ze świeżych składników prosto ze stoiska.
Targ owocowo-warzywny
Po drugiej stronie ulicy znajduje się targ z owocami i warzywami. Kupisz tam wszystko, czego tylko dusza zapragnie: sezonowe owoce, warzywa, orzechy, oliwki, jaja, przyprawy, zioła, sery i wędliny.
Przyprawy z całego świata
Ulica Evripidou, obok targu, jest mekką przypraw. Znajdziesz tam zarówno greckie, jak i orientalne przyprawy. Najbardziej znanym sklepem jest Bahar, do którego zawsze jest duża kolejka. Po tym go poznasz. Zaopatrzysz się w nim w przyprawy używane w kuchni greckiej, np. suszone oregano, szafran, cynamon, anyż, a także dowiesz do czego je dodawać i jak stosować.
Grecki street food
Zanim zakończymy wędrówkę po smakach Aten, proponuję spróbować lokalnego przysmaku znanego na całym świecie – souvlaki. Składa się on z okrągłego placka pita, do którego wkłada się mięso gyro, pomidora, cebulę, frytki i polewa sosem tzatziki. Jest to najprostsze i najpopularniejsze danie, które można kupić prawie na każdym rogu. Nie polecam konkretnego miejsca, gdzie go zjesz, bo tak naprawdę na souvlaki nie można źle trafić. W każdym miejscu jest tak samo pyszne!
Powyższa lista to dopiero wstęp do bogactwa smaków, jakie oferuje Grecja. Jeszcze wiele można dopisać. Napisz w komentarzu, jakie greckie potrawy lubisz najbardziej?
Obejrzyj na youtubie filmik z warsztatów do samodzielnego przygotowania się do podróży do Aten w temacie kuchni greckiej i tego, co warto spróbować będąc w Atenach:
Uwielbiam Ateny. Lubię o nich pisać i odkrywać je wciąż na nowo. Jestem zakochana w Grecji i we wszystkim, co greckie. Jestem autorką rozmówek polsko-greckich oraz bloga o języku greckim Powiedz to po grecku, gdzie dzielę się moją wiedzą o języku i kulturze Greków.
Czy osoba „bezglutenowa” znajdzie coś dobrego do jedzenia dla siebie?
Planujemy z Wami spacer na początku kwietnia.
Pozdrawiamy
Witam! Tak, jest dużo opcji bezglutenowych, mogę też zaproponować miejsce na pyszne śniadanie bezglutenowe!
Pozdrawiam,
Asia
Poprosze o namiar na bezglutenowe sniadabia w Atenach 🙂
http://zampano.gr/
https://www.ifeelathens.com/
https://brunchathens.gr/
🙂
Dzięki za świetna stronkę. Za 10 dni będę w Atenach. Po tym co tu przeczytałem, nie mogę się doczekać:)
Bardzo się cieszymy, że ci się podoba! Życzymy udanego pobytu!
Nie mogę zlokalizować tego targu owocowo-warzywnego na google street. Możesz dokładne miejsce zaznaczyć?
https://goo.gl/maps/cWoW2eYbmQ1gFjQh7
Jestesmy wlasnie w Atenach! Dziekujemy za wiele przydatnych info!:) Polecasz jakies konkretne miejsce na obiad z owocami morza?:)
Witam! Polecam knajpkę Iperokeanio w Pireusie, natomiast w centrum najświeższe owoce morza znajdziesz w tawernach przy centralnej agorze Varvakios. Pozdrawiam!
Wczoraj wróciliśmy z Aten. Zdarzyło nam się mieszkać w szemranej okolicy placu Omonia, ale dzięki temu przez przypadek trafiliśmy na targ rybny. Dla mnie klimat bajka! Niestety spieszyliśmy się zwiedzać muzea, więc nie było czasu na posiłek, ale od siebie możemy polecić knajpkę z owocami morza na Glyfadzie (ulica Maragkou 4). Płacisz 14euro i konsumujesz do oporu. U nas opór był po sałatce greckiej, sezonowej, buraczkach, kalmarach x2, sardynkach z grila x2 (niebo w gębie), mulach, dorszu x 2, anchoisach 🙂 Wszystko zalane trzema karafkami wina 🙂 Teraz kilka dni głodówki w ramach pokuty.
A jakaś nazwa tej knajpki?
Domyślam się, że może chodzić o tą https://tonisi.com.gr/en/homepage/
Souvlaki, smażone bakłażany, kalmary , piwo Mythos, gemista, sałatka grecka , tzatziki, moussaska, pastitsio i obowiązkowo Retcina mniammmmmmm
Jednym słowem: wszystko, co greckie! 🙂
Pączki te nie pochodzą z Grecji a z Turcji ☝️
Ja lubie prawie wszystkie potrawy Greckie .Najbardziej jednak owoce morza,np.Krewtki z patelni z feta.Glifo ta dachtila mu.
Owoce morza też są jedną z moich ulubionych potraw. Grecy przyrządzają je na wszystkie sposoby: gotowane, smażone, pieczone, w sosie itd. Pychota!
<3 saganaki <3
Też uwielbiam!